aikibudo-oerAikibudo is een Japanse verdediginssport geschikt voor zowel mannen als vrouwen vanaf ongeveer 8 jaar en is niet afhankelijk van kracht, geslacht of conditie en dus toegankelijk voor iedereen.
Het Aikibudo kent, gezien de aard van de technieken, geen wedstrijden.

Aikibudo is een Japanse vechtkunst en een vorm van budo, wat een verzamelnaam is voor alle Japanse vechtkunsten zoals Karate, Judo en Aikido. Karate legt de nadruk op stoten en trappen en Judo op de worpen en klemmen. Bij het Aikibudo is niet zo’n sterke scheiding en leer je zowel verdedigen op stoten en trappen als het maken van worpen en klemmen.

Het Aikibudo is de moderne stijl van het Aikido en onderscheid zich door z’n directere aanpak en realistische uitvoeringen. Tevens verschilt het van Aikido door de invloed van Judo en twee klassieke krijgskunsten: het Daito Ryu Aikijujitsu en de gewapende technieken van de Katori Shinto Ryu.

Beknopte geschiedenis

Het Aikibudo zoals we dat nu kennen is in de jaren zestig van de vorige eeuw door de Fransman Alain Floquet ontwikkeld, enkel gaat de geschiedenis van het Aikibudo echter eeuwen terug.